Portvin er en type beriget vin, der stammer fra Douro-dalen i Portugal. Det er typisk en rødvin, men der findes også hvid og rosé portvin. Portvin er unik, fordi den er fremstillet af en blanding af druesorter, og den er også beriget med brandy.

Portvin har en lang og historisk historie, der går helt tilbage til det 18. århundrede. Navnet “portvin” stammer faktisk fra byen Porto, som var det vigtigste skibsfartspunkt for portvin i gamle dage. I dag har portvinsproduktionen imidlertid også bredt sig til andre dele af Portugal.

Hvis du er en fan af rødvin, skylder du dig selv at prøve portvin mindst én gang. Du kan finde et stort udvalg af portvin online her. Stol på os, du vil ikke blive skuffet! I dette blogindlæg giver vi dig et lynkursus i portvin 101, så du kan lære alt, hvad du har brug for at vide om denne lækre drik. Vi vil dække alt fra dens historiske historie til de mange forskellige varianter. Så læn dig tilbage, slap af, og skænk dig selv et glas portvin – du er på vej til en godbid.

Hvad er portvin?

Som vi nævnte ovenfor, er portvin en type vin tilsat alkohol, der stammer fra Portugal. Vin tilsat alkohol er vin, der er tilsat destilleret spiritus – i portvinens tilfælde er det brandy. Tilsætningen af cognac øger alkoholindholdet i det færdige produkt og fungerer også som konserveringsmiddel.

Smagsmæssigt er portvin generelt sødere end almindelig rødvin – selv om der også findes nogle tørre varianter. En anden ting at bemærke om portvin er, at den typisk er lettere, mens Vintage portvin er fyldig – mere om det senere). Og endelig, mens de fleste portvine er rødvine, findes der også hvide og rosévarianter.

Grunden til, at portvin er så populær, er, at den passer så godt sammen med mad. Vinens sødme er med til at opveje salte eller krydrede smagsnuancer i retten, hvilket giver en virkelig lækker oplevelse. For eksempel passer rubinrøde portvine godt til chokoladedesserter eller stegt kød som and eller lam, mens tawny portvine passer godt til nødder eller blåskimmelost. Lad os nu se nærmere på de forskellige typer portvin, der findes.

Typer af portvin

Som vi nævnte før, er der tre hovedtyper af portvine: ruby ports, tawny ports og vintage ports. Lad os starte med ruby ports herunder.

Ruby Ports

Som navnet antyder, har ruby ports en dejlig rødlig nuance. De er unge vine, der ikke har været lagret særlig længe, hvilket giver dem deres karakteristiske frugtagtige smag. Nogle almindelige aromaer, du kan opdage i en ruby portvin, omfatter brombær, kirsebær og blomme. Fordi de ikke er så komplekse som andre typer, er ruby portvin typisk billigere. De har også tendens til at være let.

Tawny Ports

Tawny Ports har fået deres navn fra deres unikke bronzefarve, som de får efter at være lagret på træfade i mange år. Fadlagringen giver også karakteristiske nøddesmag til vinene sammen med aromaer som karamel, honning eller endda kakao. Tawny portvinene har tendens til at være mere fyldige end rubinfarvede portvinene. Og fordi de har været lagret i længere tid, de har også tendens til at være dyrere.

Vintage Ports

Vintage ports fremstilles kun i år, hvor druerne er optimalt modne. Når dette sker, er de resulterende vine utroligt komplekse og fyldige – næsten som en fin spiritus. Smags- og aromastoffer, du kan opdage i vintage portvine, omfatter sort frugt, krydderier, tobak og endda læder. Fordi de er så specielle (og sjældne), er der høje priser på vintage portvine på det åbne marked.

Konklusion: Vi håber, at du har nydt at lære mere om portvin! Uanset om du er ny til denne type drikkevare, eller du har nydt den i årevis, håber vi, at du nu har fået en bedre forståelse for, hvad der gør den så speciel. Fra dens rige historie til de mange forskellige sorter er der virkelig noget for enhver smag, når det kommer til portvin. Så gå ud og nyd det – men husk at drikke ansvarligt.